Новогодишњи концерт КУД-а „Наш завичај”

КУД „Наш Завичај” Севојно 15.децембра 2018.године у Радничком дому са почетком у 17 часова организује Новогодишњи концерт под називом –Чувари традиције у начем завичају-.

На програму ће бити игре и песме свих ансамбала, од најмлађих до ветерана.

Манифестацију помогла Градска општина Севојно.

ПРОГРАМ

 1. Игре из Центалне Србије-омладински ансамбл
 2. „Замучи се Божја мајка” -Мушка певачка група

„Село , село моје ”и „Чувам овце, па не могу сама”-женска певачка група

„Ајмо рећи један, један ” -Мушка певачка група

 1. Банатска хумореска-ветеранско рекреативна група
 2. Игре из Ужица-дечји ансамбл
 3. Заиграј моме и веселе шопске игре-омладински ансамбл
 4. „Лежи јежо”-игре из Ужица-школа фолклора
 5. Лепе ли су нано Гружанке девојке-игре из Груже-школа фолклора
 6. Игре из Ниша-школа фолклора из Кремана
 7. „Чије је оно девојче”-вокални солиста Славица Николић
 8. Игре из Гњилана-омладински ансамбл
 9. „Седи Ћира” –игре из Србије-школа фолклора из Мокре Горе
 10. Игре из Лесковца-старија група школе фолклора из Мокре Горе
 11. Игре Босилеградског Крајишта-дечји ансамбл
 12. „Игре из Ужица”-ветеранскон рекреативна група

Игре из Босилеградског Крајишта-омладински ансамбл

,, Уметност за велике и мале”,

Део слика насталих  у оквиру радионице,, Уметност за велике и мале”, коју је организовано Удружење визуелних уметника Ужице у септембру 2018.године  уз суфинасирање Градске општина Севојно, по јавном позиву за област културе.

„Заједно, сви заједно“- Никола Радосављевић премијерно у Севoјну

Изложбу, у сарадњи са ОШ „Алекса Дејовић” и уз покровитељство ГО Севојно реализује Удружење особа са инвалидитетом “Минимас” из Севојна као део пројекта “Кружни ток Севојно”.

“Заједно,сви заједно“ је назив изложбе цртежа које ће премијерно представити млади ужички уметник Никола Радосављевић у ОШ „Алекса Дејовић“ у Севојну у понедељак, 8. октобра. Аутор се, с обзиром да се ради о изложбеном простору у холу школе где су претежна публика деца определио за „лаганију форму“ , односно у селекцију радова којиме ће се представити одабрао оне који својом суштином крајње отворено и свеже комуницирају са публиком. У питању су цртежи настали у периоду од 2010. до 2015. године који ће први пут бити представљени публици. Изложба се отвара у 19 часова, и у школи остаје до 22. октобра.

Никола је 27. септембра изложбом докторског пројекта „Хазарски речник“ у Народној библиотеци Србије моменат да у 27-ој години живота потане најмлађи доктор уметности у историји Београдског универзитета ставио у јако блиску будућност. Поред бројних изложби, наград и пројеката које је реализовао, још увек на почетку, и до сада богате каријере, већ се убележио у историју наше уметности кадо члан српског тима који је, пре три године, освојио златну медаљу на Прашком квадријеналу. Том приликом, с намером да скрене пажњу јавности на вредности овог друштва: младе, талентоване и успешне људе који се у добром броју случајева налазе на маргини медијских и општих тема, Никола се јавно обратио Србији речима: Ја сам злато Србије, али мене никада нећете чекати на балкону..”, што је у неко сегменту и покренуло јавно мњење у овом смеру…Овог пута, млад и успешан Ужичанин, својим радовима обраћа се на првом месту публици која како је написао у предговору каталога изложбе, као приоритет у свом виђењу живота постављају: “љубав, веру и истину”.

“Поставка изложбе „Заједно, сви заједно“ је ауторска селекција радова насталих у периоду од 2010. до 2015. године. Први пут представљени публици управо на овој изложби, радови су груписани интуитивним осећајем онога што је мени у том периоду од протеклих пет година било јако важно.

Између школовања на Универзитету и стручних усавршавања у земљи и иностранству, увек је остајало довољно времена да се започну нови цртачки циклуси, али већина је остајала недовршена. Коришћени као илустрације за текстове, музику или плакате, ови радови су мени били слободни уметнички простор за лична истраживања. Време у којима сам их радио било је ван факултета, ван задатака, испита, итд. и управо из тог разлога их сматрам јако важним за сопствено сазревање. Представљени у овој групацији они су рефлексија једног прошлог времена са којим више немам додира, али кроз њих лакше разумем себе данас.

Публика је у прилици да по први пут завири у оно што уметници увек сакрију када покушавају да се представе јавности. Жеља да се покажемо у најбољем светлу некада нас као људе одвлачи далеко од онога што је најбоље у нама. Ови цртежи су спонтано настале ликовне ситуације на папиру у различитим медијима, а публици је понуђен материјал за упознавање актуелног обликовања времена и простора уметничког дела, када аутор није под пресијом.

Увођењем прошлог и садашњег времена у коме сам радио и желео да одређене поруке буду читљиве кроз ове радове, градим директну везу са посматрачем овде и сада. Публика се својим присуством надовезује на илустративне цртеже, док подсвесно учитава личне поруке спрам задатих. Ова изложба је простор отворен за визуелни дијалог и међусобно разумевање. Радови су вођени порукама које уметност иначе са собом доноси: љубав, вера, истина… али не инсистирају на репресивном спровођењу истих. У једној доста лаганој организацији, публици је понуђено једно интимно разумевање света око себе како би се можда неко ново схватање усвојило и применило. /Никола Радосављевић/”

Радосављевић Никола, рођен 1991.  у Ужицу, основне и мастер студије завршио на Факултету примењених уметности у Београду, одсек примењене графике у класи редовне професорке Гордане Петровић, 2015.  Добитник је осамнаест награда и признања из области цртежа и графике, од којих су посебно значајне: награда учитељског факултета у Ужицу, на XИ  медјународном  графичком бијеналу суве игле, у  Ужицу, 2013. специјална награда жирија за иновацију у стрип уметности, медјународни салон стрипа, СКЦ, Београд, 2014. и 2016. награде су додељене за уметничку књигу. Био је део тима који  је освојио златну  медаљу  Прашког квадријенала, “Фор провокинг а диалогуе”, националног  наступа студентске секције, Праг, Чешка, 2015. Награда ФПУ за најбољи графички лист на мастер студијама из фонда Михајло С. Петров,  МПУ Београд, 2016. Награда за допринос техници суве игле и графички лист, ВИ међународни бијенале ЕX ЛИБРИСа, Историјски архив, Панчево, 2016. Плакета за допринос светском бијеналу цртежа, Остен, Македонија, 2017. Прва награда на Јесењем ликовном салону у ЦЗК Масука, Велика Плана, 2017., награда је додељена за графику Свети додири.

 Учествовао на више од сто педесет колективних изложби у земљи и иностранству (Србија, Холандија, Немачка, Кина, Швајцарска, Русија, Бугарска, Македонија, Мађарска, САД…).

До сада је организовао двадесет и пет самосталних изложби по конкурсу и позиву (Котор, Краљево, Београд, Нови Сад, Панчево, Сомбор, Кикинда…), од чега се посебно издвајају  изложбе 31 205- цртежи и слике , Градска галерија Котор, Црна Гора, Wхен тхе wорлд wас yоунг,  велика галерија Дома културе Студентски град, Нови Београд, изложба графика Кућа од мермера, Центар за графику и визуелна истраживања, ФЛУ, Београд.

Стипендиста из неколико различитих фондова.По избору уредника рубрике магазине ЕЛЛЕ “39 најуспешнијих млађих од 30”, сврстан у 39 најуспешнијих младих људи у земљи, област визуелних уметности, новембарско издање. Учесник графичке колоније “Графика 2016”, Центар за Културу Смедерево.

Студент треће године докторских студија ФПУ у Београду.

Сарадник демонстратор на предмету графика, ФПУ Београд.

Члан УЛУСа, графичка секција.

Члан УВУУа, графичка секција.

Бави се графиком, цртежом, и књигом уметника.

Севојничани за Севојничане

У Сали основне школе „Алекса Дејовић”Севојно, троје  уметника  рођених у Севојну: Марија Николић, Марко Божовић и Тијана Василијевић,  одржали су концерт под називом “Нешто другачије”. Марија је ове године уписала Филолошко уметнички факултет у Крагујецу, одсек Музичка методологија, Тијана је на другој години студија Факултета савремене уметности у Београду а Марко је уписао Академију уметности у Новом Саду, одсек виолина. Тамара је свирање гитаре сврстала у хоби којим се поред студија предано бави, док су Марија и Марко музичко образовање стекли у музичкој школи “Војислав Лале Стефановић” у Ужицу.

Овај трио: гитара, вокал и виолина, овог пута за суграђане приредио је програм уметничко забавног карактера, а репертоар  су сачињавале популарне поп и рок композиције у њиховом аранжману.

Концерт  под називом “Нешто другачије” реализован  је као први од прогама пројекта “Кружни ток Севојно” који уз покровитељство Градске општине Севојно чији је носилац Удружење особа са инвалидитеом “Минимас” из Севојна, а у склопу конкурса за реализацију пројеката из области културе  у овој градској општини,  Циљ овог пројекта у оквиру кога су планиране и две изложбе ликовних радова током окотбра јесте да се уметници из Севојна представе својим суграђанима.

Приче Великог рата

У  години када се обележава сто година пробоја Солунског фронта, са намером да данашњим генерацијама  предочи вредности које су наслеђе од предака, градска општина Севојно у сарадњи са Драмским студиом КУД-а „Опленац”,организовала је извођење позоришне представе „Приче Великог рата”.

Драмски студио КУД-а Опленац

Представа је изведена у Амфитеатру ОШ Алекса Дејовић уз будну пажњу присутних грађана.

5. Caбор изворног народног стваралаштва „Звуци завичаја“ у Севојну

 


5. Сабор изворног народног стваралаштва „Звуци завичаја“ одржан је протеклог викенда у порти цркве Светог Архангела Гаврила у Севојну. Сабор који је окупио око 250 певача изворних народних песама, у 30 мушких и женских певачких група из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, организовала је Певачка група „Славуј“ из Севојна под покровитељством Градске општине Севојно.

Културно – уметничко друштво“Севојно“

Културно Уметничко Друштво „Ваљаонице Бакра а.д и Ваљаонице Алуминијума Импол Севал а.д“ Севојно основано је 1954. године. Од тада су многе генерације заволеле сву лепоту, игру, песму и дружење. Друштво је годинама окупљало мноштво чланова који су радили у више секција, али се фолклорна секција, током времена, својим радом и успесима, издвојила и израсла у данашњи ансамбл народних игара и песама.

Културно Уметничко Друштво „Севојно“ већ је деценијама међу најбољима у Србији. Бројна гостовања на фестивалима широм света, запажене награде и признања потврда су квалитета рада са генерацијама младих заљубљеника у народну игру и песму. Током протеклих година, учествујући на елитним фестивалима широм земље и иностранства и освајајући највеће награде и најзначајнија признања, ансамбл се наметнуо својим извођачким способностима, квалитетом репертоара, као и оригиналношћу и лепотом костима.

У настојању да народне игре, песме и обичаје што верније сачува, ансамбл негује првенствено традицију свога краја, али и исто тако и игре, песме и обичаје целе Србије и шире. Разноликост игара, ритмова, облика и стилова, карактеристика су овог ансамбла. Комплетан сценски доживљај употпуњује како оригиналне тако и квалитетне реконструкције костима о којима се увек водило рачуна. Захваљујући томе ансамбл „Севојно“ данас поседује богату колекцију костима, од којих су неки оригинални примерци стари преко сто година.

Такмичење у беседништву ОШ“ Алекса Девојић“

На такмичењу су учествовали ученици 7. и 8. разреда основне школе, средњошколци и студенти. У групи ученика седмог разреда су наступили: Милица Јовичић, Валентина Васиљевић и Немања Живковић ученици ОШ „Душан Јерковић“, затим Ђурђија Лојаница ученица ОШ „Краљ Петар ИИ“ и Сара Вућковић ученица ОШ „Алекса Дејовић“. У групи осмака, беседили су Јелисавета Црнић ученица ОШ „Краљ Петар ИИ“, Лидија Обреновић ученица ОШ „Душан Јерковић“ и Анђела Шпијуновић ученица ОШ „Алекса Дејовић“. Беседу је говорила и средњошколка Катарина Марић, ученица ужичке Гимназије а након ње и Јелена Марић, студент Високо пословне техничке школе, и Младен Ботић и Љиљана Веизовић студенти Учитељског факултета.
Овогодишње такмичење у беседништву, одржано 16. маја, посвећено је рођењу Десанке Максимовић па је тема била наслов њене песме – „Ко хоће да доживи чудо….“ Већ трећу годину за редом, организатори овог догађаја су Вера Д. Рајаковић, наставник српског језика и књижевности и библиотекар у ОШ „Алекса Дејовић“ и Радован Павловић, учитељ у ИО ОШ „Алекса Дејовић“ у Злакуси. Захваљујући њиховом ентузијазму и великом труду у свим сегментима организације, ово такмичење заслужује да постане традиционално. Без обзира на број такмичара, беседе су сваке године све квалитетније и оригиналније, а радови који су представљени ове године, по речима Биљане Давидовски, библиотекара Народне библиотеке у Ужицу и члана стручног жирија, заслужују да буду сачувани у штампаној форми.
Поред Биљане Давидовски, аутора луткарско-драмских радионица и едукативних радионица које за циљ имају подстицање дечијег стваралаштва и неговање лепе речи, члан жирија је била и Биљана Аксентијевић, професорка српског језика и књижевности, рецензент, лектор и некадашњи уредник средњошколског часописа „Петља“. Председник жирија је била др Валентина Златановић – Марковић, професорка српског језика и књижевности, истакнута и награђивана књижевница.
Беседе учесника жири и многобројна публика су пратили са великом пажњом. Вештина говорника, занимљиви текстови и снажне емотивно-личне поруке, изазвали су осмехе и сузе, па је сваки такмичар награђен искреним аплаузом подршке и одобравања.
У категорији основних школа треће место је припало Анђели Шпијуновић из ОШ „Алекса Дејовић“, друго Лидији Обреновић из ОШ „Душан Јерковић“ а прво Валентини Васиљевић из ОШ „Душан Јерковић“. Катарина Марић из Ужичке гимназије је освојила прво место у категорији средњошколаца, а у категорији студената треће место је припало Љиљани Веизовић са Учитељског факултета, друго Јелени Марић са Високо пословне техничке школе, а прво Младену Ботићу са Учитељског факултета.
Победници су награђени дипломама и комплетима књига, по књигу су добили и остали учесници, Народна библиотека је обезбедила бесплатне чланске карте за све учеснике, а Градска општина Севојно средства за награде.