Културно Уметничко Друштво „Ваљаонице Бакра а.д и Ваљаонице Алуминијума Импол Севал а.д“ Севојно основано је 1954. године. Од тада су многе генерације заволеле сву лепоту, игру, песму и дружење. Друштво је годинама окупљало мноштво чланова који су радили у више секција, али се фолклорна секција, током времена, својим радом и успесима, издвојила и израсла у данашњи ансамбл народних игара и песама.

Културно Уметничко Друштво „Севојно“ већ је деценијама међу најбољима у Србији. Бројна гостовања на фестивалима широм света, запажене награде и признања потврда су квалитета рада са генерацијама младих заљубљеника у народну игру и песму. Током протеклих година, учествујући на елитним фестивалима широм земље и иностранства и освајајући највеће награде и најзначајнија признања, ансамбл се наметнуо својим извођачким способностима, квалитетом репертоара, као и оригиналношћу и лепотом костима.

У настојању да народне игре, песме и обичаје што верније сачува, ансамбл негује првенствено традицију свога краја, али и исто тако и игре, песме и обичаје целе Србије и шире. Разноликост игара, ритмова, облика и стилова, карактеристика су овог ансамбла. Комплетан сценски доживљај употпуњује како оригиналне тако и квалитетне реконструкције костима о којима се увек водило рачуна. Захваљујући томе ансамбл „Севојно“ данас поседује богату колекцију костима, од којих су неки оригинални примерци стари преко сто година.