Иницијатива запослених у библиотеци школе у Севојну, уз свесрдну помоћ и ангажовање наставника и учитеља, омогућила је ученицима основних и средњих школа из Севојна, Ужица и Чајетине, да своје ставове и размишљања изразе кроз беседништво. Такмичење се одржава у част Десанке Максимовић а овогодишња тема је била „Природа – грађевина уметничких дела“.

Програм су водили ученик ОШ „Алекса Дејовић“ Крсман Трипковић и Сара Вучковић бивша ученица ове школе а стручни жири је био у саставу: Биљана Давидовски – библиотекар Народне библиотеке у Ужицу, аутор луткарско-драмских и едукативних радионица, Љиљана Андрић – професор разредне наставе, писац и песник, док је председник жирија била Јагода Јеремић – професорка српског језика и књижевности, хуманитарац, писац стручних радова и поезије.

Према пропозицијама, ученици су се такмичили за прво, друго и треће место  у две категорије. У првој категорији, ученици 7. и 8. разреда основне школе, наступили су: Милица Ерић, Марта Тодоровић, Сандра Драгутиновић и Анђела Вучковић из ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно, затим Анђелка Николић, Теодора Жарковић и Марија Јеремић из ОШ „Душан Јерковић“ Ужице и Теодора Ковачевић из ОШ „Димитрије Туцовић“ Чајетина. У другој категорији, ученици средњих школа наступили су Јелена Поповић – Техничка школа Ужице, Катарина Марић – Ужичка гимназија и Дарко Радивојевић – Медицинска школа Ужице.

Након наступа беседника, у току доношења жиријске одлуке , публику су музичким програмом забавили основци из Крваваца и Севојна: Николија Веснић – флаута и Хелена Спасојевић – клавир. Жири је имао задатак да оцени говорне технике (дикција, јачина, темпо,ритам), јединственост и оригиналност, говор тела (гестови, мимика), апел беседе и општи утисак.

Пре објављивања имена победника, присутнима се обратила члан жирија  Биљана Давидовски речима:

—У песмама Десанке Максимовић воли се живот, радује се живљењу, наслућују се и одгонећују стрепње и немири. Њена туга никада није прерасла у очај, њене стрепње се никада нису утапале у немоћ а њени болови никада нису пропраћени криковима протеста, већ су деловали као отрежњење и опомена……Упознала нас је са лепотом природе у својим песмама и природа је у њеним песмама живот а она је умела са њом да се саживи — рекла је Биљана Давидовски.

Такмичарима се обратила председница жирија Јагода Јеремић и нагласила:

—Морам да кажем да смо се врло једноставно сложили око критеријума који су вам били представљени пре такмичења. Наше сугестије и савет за ваш даљи рад су да усавршавате своје писање и говор и да просто негде раздвојите неке жанрове у говору, да размишљате о томе како изгледа рецитовање поезије, како изгледа беседништво, као једна посебна форма,  и како изгледа глума. Сви ти елементи могу да допринесу да ваше казивање буде добро али сваки од њих је засебан. Заиста се надам да ћете вашим учешћем утицати и на друге да говоре, стално се говори о томе да данас млади не комуницирају, пишу поруке у скраћеницама, користе дигиталне технологије које су данас нужне и не можемо без њих.. Али поносна сам што сам вечерас део скупа који говори у прилог томе да ипак то није до краја тачно и да сте ви у складу са својим матерњим језиком који вам  је најдражи—истакла је Јагода Јеремић.

Прво су проглашени најбољи у категорији основних школа: Анђела Вучковић- прво место, Теодора Ковачевић – друго место и Марија Јеремић -треће место. У категорији средњошколаца прво место је припало Катарини Марић, друго место Јелени Поповић и треће место Дарку Радивојевићу. Најбољи из категорија су награђени захвалницама, пакетима књига и медаљама а и остали учесници су добили књиге на поклон. Домаћин је упутио захвалност  на сарадњи такмичарима, њиховим професорима, члановима комисије, Народној библиотеци Ужице и Издавачкој кући „Службени гласник“, уз жељу за новим сусретом и поруком:

„Потребно је беседити и развијати ову вештину, јер тако опомињемо, износимо мишљење и изграђујемо став о нечему, макар то било и на узрасту када се с овом вештином тек упознајемо“.

Овогодишњи беседничко вече је организовано у сарадњи са Удружењем особа са инвалидитетом „МИНИМАС“ из Севојна у оквиру пројекта за културу  и под покровитељством Градске општине Севојно.

Извор; Пасаж – Мирјана Милићевић