Данас је у Ужицу боравила проф. др Габријела Грујић, помоћник министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање и одржала састанак са директорима средњих школа десет општина Златиборског региона на тему израде плана уписа ученика по дуалном моделу образовања.

Према речима Ратка Трмчића члана Градског већа задуженог за друштвене делатности Град Ужице је први у Републици Србији који је још 2013. године подржао програм и реформе средње стручне школе у правцу дуалног образовања.

„Уз подршку Регионалне привредне коморе, Националне службе за запошљавање и уз подршку великог броја привредника из града и околине, кренули смо у реформу и процес смерова за дуално образовање. Од 2016. године Техничка школа у Ужицу покренула је први смер дуалног образовања, а 2017. године је добила друго одељење дуалног образовања.“

Проф. др Габријела Грујић помоћник министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање

Проф. др Габријела Грујић помоћник министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање истакла је да је град Ужице данас представник Златиборског округа у области дуалног образовања, где су присутни директори из 10 општина: Ариља, Бајине Баште, Пожеге, Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши, Сјенице, Косјерића, Ужица и Чајетине што говори о томе да се министарство бави умрежавањем читавог региона, а не само великим градовима.

„Потрудили смо се да направимо регионалну мапу дуалног образовања, у претходном периоду интезивно смо радили на том документу како би имали преглед стања у читавом региону, како се развија дуално образовање и зашто смо то урадили. Од 2016. године кренули смо интезивно да радимо на овом моделу организације наставе и данас можемо да се похвалимо да смо дошли до тога да смо израдили стандарде акредитације на високом нивоу образовања. Можемо слободно рећи да је визија, нашег националног модела дуалног образовања укорењена у свему ономе како је замислио овај град и овај регион.“

„По дуалном моделу план уписа више не руководи само систем образовања, него за истим столом морају да седе представници локалне самоуправе, Привредне коморе, привреде и сви заједно доносе одлуку шта је то потребно младим људима, који ће се профили имплементирати за наредну школску годину. Што се бољи план уписа изради то ћемо отворити више могућности и веће шансе младим људима да се определе за оне профиле који су потребни да би могли одмах након жељеног нивоа образовања да се запосле“ истакла је Грујић.

„Млади су будућност Србије и дуално образовање им пружа могућност да каријерно напредују и остану у својој земљиДанашњи састанак искоришћен је да би се министарство упознало са плановима за упис средњих школа Златиборског округа, које смерове планирају да отворе и са којим компанијама планирају да сарађују како би све било спремно за конкурс за упис који би требало да буде завршен у марту.“

„Дуално образовање бирамо пре свега због стицања савремених компетанција младих људи да могу да се запосле, а самим тим бенефит имају и компаније да не добијају кадрове којима ће рећи да имају неупотребљиве дипломе. Ако се образовање образује тако да има сублимацију знања и вештину производног знања у компанијам онда смо на добром путу да остваримо добар резултат. До прошле године смо имали 47 профила, а за наредну школску годину исказана је потреба за још 5 профила“ навела је Грујић.