Градски штаб за ванредне ситуације на седници одржаној 29.06.2020.године донео је предлог мера у циљу спречавања интензивног ширења корона вируса на територији града Ужица које ће се примењивати, заједно са мерама са националног нивоа.

Мерама је предвиђено обавезно је ношење заштитних маски у затвореном простору (у трговинским и другим објектима, јавним и другим установама) и на градској пијаци. У складу са националним препорукама у угоститељским и сличним објектима не могу се организовати музичке, забавне и друге манифестације, прославе и породична окупљања.

На препоруку Градског штаба Градско веће је донело одлуку да радно време угоститељских објеката, у време повећане опасности од ширења корона вируса, буде  до 22 часа.

 

Предвиђено је ограничавање броја особа у трговинским и објектима у којима се пружају услуге на број који треба да обезбеди социјалну дистанцу од најмање 2 метра. У свим објектима, установама и на јавним местима обавезно је поштовање мера из Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, препорука Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и других државних органа у вези са поступањем у току епидемије корона вируса.

Ношење заштитних маски биће обавезно и у такси превозу.Вршиоци јавних услуга, органи локалне самоуправе, јавна предузећа и установе на територији града Ужица морају предузимати мере за безбедно пружање услуга грађанима и заштиту запослених.

 

У граду Ужицу ће поново почети појачано прање и дезинфекција јавних простора.Градски штаб ће свакодневно пратити епидемиолошку ситуацију и сходно томе предлагати нове мере. Градски штаб апелује на грађане да се строго придржавају прописаних мера и поштују право свакога на здравље и безбедност у условима опасности од Ковида 19.

П Р Е Д Л О Г   М Е Р А

 1. Обавезно је ношење заштитних маски у затвореном простору (у трговинским и другим објектима, јавним и другим установама) и на градској пијаци.
 2. У складу са националним препорукама у угоститељским и сличним објектима не могу се организовати музичке, забавне и друге манифестације, прославе и породична окупљања.
 3. Препоручује се Градском већу града Ужица да у зависности од епидемиолошке ситуације донесе одлуку о органичавању радног времена угоститељских објеката тако да се радно време заврши најкасније до 22.00 часа, по потреби и одлуке којима се регулише рад установа на територији града Ужица.
 4. Ограничава се број особа у трговинским и објектима у којима се пружају услуге на број који треба да обезбеди социјалну дистанцу од најмање 2 метра.
 5. Обавезно је поштовање мера из Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ЦОВИД-19 („Службени гласник РС“, бр. 66/2020-4) – делатност у области трговине на мало и услуге у области угоститељства, које обухватају продају хране и пића, препорука Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ које се односе на предшколске установе, школе, факултете, студентске домове, понашање у парковима, дечјим и спортским игралиштима, излетиштима и током вежбања на отвореном, спорт, јавни превоз, угоститељске објекте, библиотеке, музеје, галерије, теретане и фитнес клубове, фризерске салоне, козметичке салоне, педикир и маникир, масажу и тетоважу, пружање услужних делатности у кући или стану и др., као и препоруке других државних органа у вези са поступањем у току епидемије корона вируса.
 6. У јавном превозу (градски и приградски и такси превоз) обавезно је ношење заштитних маски.
 7. Налаже се вршиоцима јавних услуга, органима локалне самоуправе, јавним предузећима и установама на територији града Ужица да предузму мере за заштиту запослених и организују вршење услуга грађанима у складу са датим препорукама Градског штаба у време ванредног стања.
 8. Налаже се појачано прање и дезинфекција јавних простора у складу са Планом који је усвојио Градски штаб у време ванредног стања.
 9. У зависности од критеријума које утврди Кризни штаб Републике Србије, Градски штаб ће предложити Градоначелнику града Ужица проглашење ванредне ситуације.
 10. Градски штаб ће свакодневно пратити епидемиолошку ситуацију и сходно томе предлагати нове мере.
 11. Предложене мере ће се у садржини, обиму и начину спровођења усаглашавати са мерама које донесе Кризни штаб Владе Републике Србије.
 12. Позивамо грађане Ужица да се дисциплиновано придржавају ових одлука у циљу очувања њиховог здравља и очувања услова за одвијање привредних и других активности у максималном обиму

Градски штаб за ванредне ситуације Града Ужица

 

Градско веће је данас усвојило одлуку којом је регулисало радно време угоститељских објеката на територији града. Ограничава се радно време угоститељских објеката на територији града Ужица до 22 часа у време трајања појачане опасности од корона вируса.