Због проглашења Ванредног стања на територији Републике Србије органи града Ужица су утврдили мере за спречавање појаве вируса у нашем Граду и донели низ одлука на основу препорука и наредби надлежних републичких органа.

Према извештају Завода за јавно здравље у Ужицу епидемиолошка ситуација на територији града је стабилна и под контролом. Без обзира што у овом тренутку нема пријављених случајева заразе корона вирусом, апелујемо на грађане да буду опрезни и да се строго придржавају наређења и препорука надлежних органа.

У наредном периоду се очекује повратак већег броја наших суграђана које посебно молимо да се придржавају упозорења која ће добити од надлежних здравствених органа. За све потребне информације могу се обратити епидемиолозима на дежурне телефоне објављене на сајту Завода за јавно здравље у Ужицу.

Данас је одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације на којој су утврђене мере које ће се примењивати у наредном периоду. Градски штаб је указао да обим и начин спровођења мера највише зависи од тока епидемије и да је циљ да се редован ниво функционисања живота у граду одржи у највећој могућој мери у складу са наредбама државних органа које се у свему морају поштовати. Мере се односе на заштиту запослених и грађана, на сагледавање нових начина пружања услуга грађанима и на мере које треба да олакшају живот најстаријим суграђанима и посебно угроженим категоријама становништва. О свим мерама грађани ће бити благовремено обавештавани.

Градско веће града Ужица, полазећи од наредби надлежних органа и препорука Градског штаба за ванредне ситуације, у циљу спречавања појаве и ширења вируса COVID – 19 разматрало је органичавање рада угоститељских објеката, а коначна одлука биће саопштена одмах по добијању најновије препоруке Владе Републике Србије. Издата је наредба Јавном предузећу „Ужице развој“ да сачини план редуковања јавног превоза имајући у виду да је обустављен рад образовних установа, наредба да се забрани одржавање свих јавних скупова и манифестација и наредба о привременом затварању јавних објеката као што су градски базен и други јавни објекти.

Поред тога Градско веће је наложило јавним установама, органима управе и јавним предузећима да већ од сутра омогуће у највећој могућој мери контакт грађана ради решавања њихових захтева путем телефона или е-маила.

Формирана је радна група која треба да припреми предлог за организацију помоћи старим лицима и посебним категоријама становништва.

Апелујемо на суграђане да у периоду који нам предстоји буду солидарни и одговорни, поштују дата упутства и наредбе надлежних органа. У периоду пред нама најтеже ће бити нашим старијим суграђанима и морамо учинити све да им помогнемо да преброде тешкоће.

У складу са Уредбом Владе Републике Србије пратићемо ситуацију и предузимати све неопходне мере на сузбијању ширења вируса корона.

Градско веће града Ужица