На такмичењу су учествовали ученици 7. и 8. разреда основне школе, средњошколци и студенти. У групи ученика седмог разреда су наступили: Милица Јовичић, Валентина Васиљевић и Немања Живковић ученици ОШ „Душан Јерковић“, затим Ђурђија Лојаница ученица ОШ „Краљ Петар ИИ“ и Сара Вућковић ученица ОШ „Алекса Дејовић“. У групи осмака, беседили су Јелисавета Црнић ученица ОШ „Краљ Петар ИИ“, Лидија Обреновић ученица ОШ „Душан Јерковић“ и Анђела Шпијуновић ученица ОШ „Алекса Дејовић“. Беседу је говорила и средњошколка Катарина Марић, ученица ужичке Гимназије а након ње и Јелена Марић, студент Високо пословне техничке школе, и Младен Ботић и Љиљана Веизовић студенти Учитељског факултета.
Овогодишње такмичење у беседништву, одржано 16. маја, посвећено је рођењу Десанке Максимовић па је тема била наслов њене песме – „Ко хоће да доживи чудо….“ Већ трећу годину за редом, организатори овог догађаја су Вера Д. Рајаковић, наставник српског језика и књижевности и библиотекар у ОШ „Алекса Дејовић“ и Радован Павловић, учитељ у ИО ОШ „Алекса Дејовић“ у Злакуси. Захваљујући њиховом ентузијазму и великом труду у свим сегментима организације, ово такмичење заслужује да постане традиционално. Без обзира на број такмичара, беседе су сваке године све квалитетније и оригиналније, а радови који су представљени ове године, по речима Биљане Давидовски, библиотекара Народне библиотеке у Ужицу и члана стручног жирија, заслужују да буду сачувани у штампаној форми.
Поред Биљане Давидовски, аутора луткарско-драмских радионица и едукативних радионица које за циљ имају подстицање дечијег стваралаштва и неговање лепе речи, члан жирија је била и Биљана Аксентијевић, професорка српског језика и књижевности, рецензент, лектор и некадашњи уредник средњошколског часописа „Петља“. Председник жирија је била др Валентина Златановић – Марковић, професорка српског језика и књижевности, истакнута и награђивана књижевница.
Беседе учесника жири и многобројна публика су пратили са великом пажњом. Вештина говорника, занимљиви текстови и снажне емотивно-личне поруке, изазвали су осмехе и сузе, па је сваки такмичар награђен искреним аплаузом подршке и одобравања.
У категорији основних школа треће место је припало Анђели Шпијуновић из ОШ „Алекса Дејовић“, друго Лидији Обреновић из ОШ „Душан Јерковић“ а прво Валентини Васиљевић из ОШ „Душан Јерковић“. Катарина Марић из Ужичке гимназије је освојила прво место у категорији средњошколаца, а у категорији студената треће место је припало Љиљани Веизовић са Учитељског факултета, друго Јелени Марић са Високо пословне техничке школе, а прво Младену Ботићу са Учитељског факултета.
Победници су награђени дипломама и комплетима књига, по књигу су добили и остали учесници, Народна библиотека је обезбедила бесплатне чланске карте за све учеснике, а Градска општина Севојно средства за награде.