У суботу, 19. јануара у 10 часова, на Ђетињи ће се одржати традиционално пливање за Богојављенски крст у Ужицу. Организатор и ове године је Град Ужице, уз благослов Српске православне цркве и  стручну помоћ Јавног предузећа Велики парк и Црвеног крста. Литија ће кренути у 9,30 испред цркве Светог Ђорђа и Светог Марка, проћи кроз град и доћи до Градске плаже. Пријављивање учесника је до петка, 18. јануара, до 12 часова, на Градском тргу, на клизалишту. До сада је пријављено 57 учесника, међу којима су и две жене. Иначе, најстарији пријављени учесник има 61, а најмлађи 17 година.

 Протонамесник Љубан Петровић најавио је да ће се на Богојављење служити литургије у црквама Светог Ђорђа и Светог Марка:

„После литургија, кренућемо у литију до Ђетиње где ћемо се молити Богу да освешта град и реку. Када свештеник каже „Бог се јави“ учесници ће почети да пливају за часни крст који је донет из Јерусалима. Црква ће даривати иконом учеснике која је благослов за њихову храброст и веру, јер на Богојављење је Свети Јован крстио Исуса у реци Јордан и тада се чуо глас Божји глас и појавио Свети дух у виду белог голуба.“

Драгољуб Костић, члан Градског већа навео је да се пливање за Богојављенски крст организује по 11. пут у Ужицу:

„Грађани су топло прихватили ову манифестацију. Из године у годину се повећава број учесника који пливају за Богојављенски крст, али и оних који долазе да гледају тај догађај. Они који пливају по хладноћи су јунаци нашег града и то сви они, без обзира ко први доплива до Часног крста. Такмичар који први доплива до Часног крста биће награђен златником који је донирала златара Карат.“

Динко Жувела из Великог парка рекао је да ће сви пријављени пливачи бити здравствено прегледани у Удружењу риболоваца, у суботу у времену од 7 до 10 часова и навео да ће у техничком делу помоћ дати и ужички Црвени крст.