Заслугом Ракел Руиз која већ неколико година живи у Србији, али је уз учење српког језика и прилагођавање новим условима живота заузврат, прво Пожежане, па потом и Ужичане почела уводити у тајне фламенка, шпанског језика и многих других особености Шпаније, ова земља у коју би многи посетили , или су већ учинили неким поводом, постала нам је много ближа. Прилику да Шпанију упознају захваљујући управо њој ,имаће и Севојничани, у уторак, 14. маја, од 18, 30 часова у ОШ „Алекса Дејовић“.Ракел ће, овим поводом, прво, у ТВ сали школе,  уз видео пројекцију, говорити о особеностима Шпаније: култури, начину живота, образовању, омиљеним местима за изласке, чак и о јелима карактеристичим за овај део Европе. Други део програма састоји се од изложбе на којој ће представити један од сегмената фламенка: одевне предмете, украсе и накит, кастањете, фотографије, а посетиоцима ће говорити о њиховим  значењима, као и битним детаљима овог сегмента шпанске културе. Фламеко за Шпанце није само традиционална игра којим изражавају своје емоције, већ и начин живота, а  како плес заправо изгледа Ракел ће показати кроз пар тачака, али ће, на крају програма, чари фламенка моћи да осете и сви присутни уз савладавање неколико основних корака.

Ракел Руизје, за ову прилику, припремила посебан део презентације који се односи на избор занимања, начин обазовања, и све оно што би могло да интересује децу узрacта основне школе, будући дa се у свом ангажовању у Србији посебно посветила раду са најмлађима. Како је и сама, у складу са начином живота и системом образовања у Шпанији, врло рано морала да се одлучи у ком праву ће тећи њена најбитнија  животна интересовања, својим активностима се труди да и деца у Србији, без обзира чиме ће се бавити, један део свог времена, на њима разумљив и прихватљив начин, посвете јачању своје персоналности: кроз игру, музику, приче о стварима које их занимају. Ракел је од седме године почела да се бави класичним балетом, а потом наставила образовање посветивши се фламенку. Завршила је Краљевску плесну академију у Мадриду, а током уметничке каријере реализовала је, и била учесник неколико значајних песних пројеката.

Програм „Вече шпанске културе“ у Севојну релизује Удружење особа са инвалидитетом Минимас, у сарадњиса ОШ „Алекса Дејовић“, а у склопу пројекта „Севојно са петзвездица“ којим се реализују активности у области културе у ГО Севојно која је и покровитељ програма.

Улаз на програм је слободан.