Након што је синоћ проглашено ванредно стање на територији целе Републике Србије, ужички Градски штаб за ванредне ситуације је на данашњем заседању предложио прве мере у сузбијању ширења корона вируса, а тичу се ограничења рада угоститељских објеката, измене режима јавног саобраћаја, забрану одржавања свих спортских манифестација, забрану рада Градског базена и Спортске хале, али и друге мере које је могуће донети у овом моменту у складу са препоруком и захтевом Владе Србије.

 

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је овим поводом навео да грађани Ужица немају разлога за панику, да је све под контролом и да у овом моменту на територији нашег региона нема заражених корона вирусом.

Градоначелник је казао и да је комунална инспекција јутрос била у контроли објеката великих трговинских ланаца како би се уверили у њихову снабдевеност основним животним намирницама и да је извештај да свих артикала има довољно.

Петковић је позвао грађане Ужица да се придржавају мера и препорука надлежних државних органа и стручњака јер је то најбољи пут да спречимо ширење заразе.

На седници Штаба је договорено успостављање система, кога чине Црвени крст, Центар за социјални рад и Градска управа са својим установама којим ће се омогућити најстаријим Ужичанима помоћ при набавци лекова, хране и свега осталог што им буде неопходно. Систем ће функционисати већ од сутра, а грађани ће бити обавештени о бројевима телефона на које могу да се јаве они којима је помоћ неопходна.

Према препоруци Владе, грађани преко 65 година старости не би требало да излазе из својих домова, сви остали грађани треба да избегавају окупљања са преко 50 особа у затвореном простору, да излазе само у набавку лекова, хране и да сведу активности на што мању меру.

Престале су са радом све школе, вртићи, високообразовне установе у нашем граду, а где је то могуће запослени у јавном сектору ће радити од куће. Свим људима који имају малу децу, а раде било у јавном или приватном сектору, биће обезбеђено да један од родитеља који буде морао остане код куће да чува децу, навео је Петковић.

Директорка ужичког Завода за јавно здравље Влатка Стевановић

Директорка ужичког Завода за јавно здравље Влатка Стевановић је истакла да на подручју Златиборског округа нема заражених. По речима Стевановићеве примећено је да се велики број возача камиона ових дана враћа у Ужице из инистранства па је препорука да се они јаве на неки од истакнутих бројева на сајту Завода како би, по препоруци Владе, ишли у самоизолацију од 14 до 28 дана у зависности из које земље долазе. „На овај начин они штите и себе и све остале грађане. 28 дана траје изолација за оне грађане који долазе из Италије, Немачке, Румуније, Аустрије, Шпаније, Француске, Грчке, Швајцарске, Словеније и Ирана, док за оне које дођу из других земаља изолација је 14 дана.“ Кућна изолација, како наводи Стевановић, треба да смањи контакте на што мању меру.

На сва додатна питања која буду имали, грађани могу добити одговор од епидемиолога које могу добити на било који од четири броја телефона са сајта Завода за јавно здравље. Стевановић наводи да ће бити тестиране само оне особе које долазе из кризних подручја, и да ће тестирање бити вршено у инфективној клиници Здравственог центра.

 

Здравствени центар  је на нивоу читавог округа организовао триажне амбуланте, а сви сумљиви пацијенти се транспортују до инфективног одељења и, по речима Наташе Гаговић, Центар је апсолутно припремљен и што се тиче опреме и организационо.

Начелник Градске управе за инспекцијске послове Зоран Милитаров је истакао да нема места паници без обзира што се ради о ванредном стању, пре свега што на нашем подручју нема евидентираних случајева заразе, али има места опрезу јер је пут преношења заразе прилично недефинисан: „То је један од разлога што се морају предузети неке мере које можда делују оштре и непримерене, али је поента да нам је на првом месту здравље грађана.“