Локална економија територије градске општине Севојно одликује се металном индустријом, али и прерадом дрвета,  рециклажом метала, трговином, угоститељством,транспортом, појединим гранама прехрамбене индустрије и трговине храном, грађевином, трговином текстилом и др.

Севојно је препознатљиво по Ваљаоници Бакра Севојно АД која се бави прерадом бакра, као и Импол Севал АД који се бави прерадом алуминијума.

Експанзија самог Севојна управо се везује за период после II Светског рата изградњом Ваљаонице бакра (1950. године) и алуминијума (1969. године). У Ваљаоници је у једном периоду било запослено више од 4.500 радника. Ваљаоница је званично подељена на две фабрике Ваљаоницу бакра и Ваљаоницу алуминијума 1992.године.

Након вишегодишњег туробног економског периода који је погодио Србију, Ваљаоница бакра је 2004. године приватизована, а већински власник постала је компанија East point  из Никозије. Данас, основна делатност компаније је прерада бакра и легура бакра ваљањем, пресовањем и извлачењем у стандардне полупроизводе.

Ваљаоница алуминијума, односно од 2003. године након приватизације Импол Севал(већински власник је компанија Импол из Словенске Бистрице из Словеније) израђује производе од алуминијума и његових легура поступцима топлог и хладног ваљања. Од укупне производње око 90 % се извози на светско тржиште и спада међу пет највећних извозника у Србији.

Данас, Ваљаоница бакра запошљава око 1.300 радника, док је у Импол Севал запослено око 800 радника.

Осим наведених компанија, као још један од препознатљивих лидера у металоградњи у Србији је и компанија Јединство металоградња из Севојна, и МПП Јединство, а једна међу највећим компанијама у Србији у области рециклаже металних отпадака првенствено црне и обојене металургије као и неметалних отпадака је Гули-гули ДОО , Севојно.

 Атлас који се бави производњом намештаја, Буги ентеријери Плус ДОО ,Копер-ком ДОО, Аерофрути ДОО, Графичар,Термовент, Енергy нет, Катмар ДОО,Ауто-кућа  Ракета , Ристановић ДОО,Теразије, су фирме које важе за успешније у овом делу градске општине Севојно, као и већи број мањих фирми које запошљавају одређени број радника.

С обзиром на привредни статус и потенцијале, али и на забележен раст броја становника, у Севојну је 2008. године покренут „Бизнис инкубатор центар‟ за мала и средња предузећа у циљу унапређења и остварења заједничких пословних интереса, који се првенствено односе на пружање консултантских услуга малим и средњим предузећима.

 У Севојну је  отвoрена и „Слободна Зона Ужице‟ , чији су оснивачи   Град Ужице, Ваљаоница бакра, Севојно и Импол – севал, Севојно. Слободна Зона располаже са 9,4ха слободног земљишта за greenfield инвестиције , као и 8000м² затвореног магацинског простора и 5000м² отвореног магацинског простора.

Због природних повољности, у овом крају становници се баве и узгајањем повртарских култура како на отвореном тако и у пластеницима. Златиборски регион препознатљив је и по сточарству а сходно томе и производњи млечних производа и прерађевина.У воћарској производњи највише је заступљено узгаjање шљиве,јабуке и јагодичастог воћа.

Због актуелне субвенције које спроводи Град Ужице у складу са Програмом подршке за спровођење пољопривредне политике и  политике руралног развоја као и субвенцијама од надлежног Министарста, у Севојну је приметно веће интересовање за бављење пољопривредном производњом.

У Ужицу постоји  и  Пољопривредна саветодавна и стручна служба која је у служби пољопривредника и чији је основни задатак унапређење пољопривредне производње, биљне и животињске.